Zwitserse Kaasfondue

Dit oorspronkelijk Zwitserse gerecht kun je in supermarkten en bij kaasspecialisten gemakkelijk in pakjes krijgen. Je kunt uitproberen welke je het lekkerst vindt, maar je kunt het ook heel goed zelf maken en afstemmen op je eigen smaak en je gasten. Hieronder geven we je het recept voor een klassieke variant. Ingrediënten (voor 2 à 3 personen) : 1 teentje knoflook 0,4 liter witte wijn 600 gram Zwitserse kaas naar keuze (bijvoorbeeld: 250 gram Gruyère, 250 gram Emmentaler, 100 gram Appenzeller) 10 gr maïzena 0,1 liter kirschwasser peper nootmuskaat Bereiden : Gebruik bij voorkeur een vuurvaste keramische of gietijzeren pan. Rasp de kazen met een grove rasp. Wrijf met het teentje knoflook de binnenkant van de pan in. Zet de pan op een laag vuur en schenk er de wijn in. Voeg de geraspte kazen geleidelijk toe en blijf doorroeren tot het mengsel bijna kookt. Maak de maïzena aan met het kirschwasser en voeg dit al roerend aan het mengsel toe. Breng het opnieuw, goed roerend, tot net onder het kookpunt. Breng het op smaak met peper en nootmuskaat. Zout is vaak niet nodig. Zet de fondue op een standaard met een spiritusbrander of een elektrische kookplaat en houdt hem op temperatuur. Serveer traditioneel met stokbrood, geef er een salade bij en drink witte wijn of thee. Variatie:
- Je kunt aan de kaasfondue ook 175 gram /een half kruidenkaasje toevoegen of een blauwschimmelkaas erdoor verkruimelen. Goed roeren daarna.
- Geef in plaats van alleen stokbrood ook ander brood zoals roggebrood, notenbrood en zuurdesem. Alle stevige
broodsoorten of brood met een goede kort kun je gebruiken.
- Voor een lichtere optie kun je behalve het brood ook groenten, fruit en andere zaken serveren. Maak bijvoorbeeld een keuze uit champignons, sperzieboontjes, bloemkool- en/of broccoliroosjes, venkel, bleekselderij, radijsjes, komkommer, wortel, tomaat, courgette, olijven of paprika. Ook fruit zoals peer, druiven, appel en ananas is mogelijk.
- En kunnen de calorieën je (voor een keer) niet schelen dan zijn blokjes ham, chorizo, opgerold katenspek en krieltjes ook heerlijke ‘dippers’
Heb je de smaak te pakken en wil je meer lezen over Kaasfondue of meer variaties uitproberen, lees dan ‘De stok, de zweep en in het meer…’