Sangria uit Valencia, de lekkerste!
Pure Streken komt regelmatig in het zonnige Spanje en is gek op Sangria. Bij hoge temperaturen kunnen we ons weinig beters voorstellen dan een terrasje in de schaduw samen met een grote kan van die heerlijke, verkoelende drank en fijn gezelschap. De smaak van Sangria verschilt per streek en zelfs per restaurant of bar. Die van een barretje in een zijstraatje in het centrum van Valencia vonden we ‘by far’ de lekkerste. Zo lekker dat we bij de eigenaar om het recept gebedeld hebben.
Oorsprong
Over de oorsprong van Sangria is weinig bekend. De meest gedeelde versie in boeken en op het internet is dat het oorspronkelijk van de Britten komt. De Britse koloniën in Amerika bedachten eind 18e eeuw een drank die ‘Sangaree’ werd genoemd. Sangre betekent bloed en verwijst naar de kleur van de drank. In 1850 werd de drank meegebracht naar Spanje en groeide daar uit tot wat het nu is. De drank is nu zo onlosmakelijk met deze regio verbonden dat in 2014 het Europees Parlement in Straatsburg in een Europese motie bepaald heeft dat alleen Sangria’s van Portugese of Spaanse wijnen de naam ‘Sangria’ mogen dragen.
Samenstelling
Iedere streek of regio kent zijn eigen samenstelling maar de standaard basiselementen van een Sangria zijn een stevige rode wijn (bv. Rioja), sinaasappelsap, likeur of brandewijn en een koolzuurhoudende drank. Afhankelijk van de streek gebruikt men ook wel een Cava (mousserende Spaanse wijn) of perziken of nectarines in plaats van sinaasappelsap. En de naam mag dan afgeleid zijn van de bloedrode kleur, er bestaat ook een witte variant ‘Sangria Blanco’ met witte wijn en wodka.
Serveren
Sangria maak je het liefst minimaal een dag van tevoren en serveer je traditioneel in een doorzichtige karaf, met een houten lepel en veel ijs. Als garnering gaat er vaak een stokje kaneel in en en paar schijfjes sinaasappel. Je zou kunnen denken dat er ook vruchten in horen. Dat is niet het geval. Een Spanjaard houdt daar zelfs niet van. De vruchten worden vaak toegevoegd voor de toeristen en soms ook om een slechte wijn te verdoezelen.
Maken
Het maken van een Sangria is een fluitje van een cent en je kunt hem helemaal naar eigen smaak samenstellen. Heb je eenmaal een eigen gemaakte Sangria geproefd, wordt onmiddellijk duidelijk dat de flessen die je in de winkel kunt kopen van hele slechte kwaliteit zijn. Lees hier het recept om zelf sangria te maken.