Patat friet testen, wie maakt de lekkerste?
Patat friet is hip, hot & happening, maar is er ook wezenlijk iets veranderd in de kwaliteit? Dat wil Pure Streken wel eens weten. Een eenvoudige patat-frietjes-test geeft uitkomst! Niet grootschalig – daar worden we dik van – en dus ook niet significant, maar leuk om te doen en met verhelderende resultaten!
Patat friet, patat of friet?
Ja, dat doen we bewust… over patat friet praten en niet over patat of friet. Die discussie is voor ons onderzoek niet relevant en voor beide kampen valt iets te zeggen. En reken maar dat er fanatieke kampen zijn in dit geval. Wel of geen friet komt qua fanatisme in de buurt van wel of geen Piet zou je kunnen zeggen… Dus blijven we wijselijk weg uit die discussie. De juiste benaming van de gefrituurde aardappelreepjes lijkt ons gewoon gefrituurde patat. Patat friet dus, want dat is het!
Allemansvriend
Frietjes, we zijn er allemaal zo’n beetje mee groot geworden. Het veelzijdige gerechtje laat zich dan ook even makkelijk serveren in een 3-sterrenrestaurant als uit de frietkraam. Een altijd goede keuze voor stappers na het uitgaan, favoriet bij kleine kinderen in combinatie met appelmoes en als niet-weg-te-denken bijgerecht in restaurants. Daar komt bij dat bijna iedereen dit simpele hapje een ware lekkernij vindt. Niet al te gezond, maar het zeker waard om af en toe voor te zondigen!
De laatste tijd lijkt het alsof patat friet toeneemt in populariteit en zelfs naar een hoger plan wordt getild. Het opdoemen van ‘haut cuisine’ frietzaken vijzelt het imago van het overbekende frietje op. Deze bedrijven maken gebruik van het single-product concept. “Doe één ding en doe het goed!” De vraag is alleen: doen ze het dan beter dan de oude, vertrouwde frietkraam?
De test
Drie patatfrietzaken in Arnhem leggen we onder de loep. Dat had uiteraard iedere andere stad kunnen zijn, maar dit kwam ons beter uit. De onderzoekssubjecten zijn Haphoek Ratelband (een traditionele frietzaak die bijna 40 jaar bestaat), De Patatgeneratie (een rolling patatkraam op de markt) en het sjieke Fritesatelier van de Nederlandse kok en ondernemer Sergio Herman.
We beoordelen bij alledrie de verse patat friet mét en we onderzoeken: de prijs, de presentatie, de portiegrootte, de kleur, de knapperigheid, de smaak en de grootte van de stukjes. Bij de mayonaise kijken we naar de portiegrootte en de smaak. Daarnaast kijken we naar kenmerken van de patatfrietzaken als de entourage, de service, algemene indruk en noemenswaardigheden.
De resultaten
Haphoek Ratelband
Friet in zakje, prijs €2,50
Smaak: De frietjes worden gemaakt van biologische Friese Agia’s en met schil geserveerd. De smaak is goed, maar wel een beetje zout.
Entourage: De Haphoek zit op een hoek in een monumentaal pand in de binnenstad en beschikt over luttele m2.
Service: Het personeel is jong en vriendelijk. Ze weten niet allemaal welke producten ze gebruiken. De sfeer is informeel.
Opmerkingen: Zakje is recyclebaar. Veel keuze in saus (21!). Personeel draagt geen handschoenen.
De Patatgeneratie
Friet in zakje of bakje, prijs €2,50
Smaak: Friet gemaakt van Bintje zonder schil. De smaak is uitstekend en het frietje is knapperig, goudbruin en absoluut niet vet.
Entourage: In een ruime, schone, rollende keuken op de markt waar een lekker muziekje klinkt.
Service: Het personeel is goed geïnformeerd, vriendelijk en professioneel. Er zijn duidelijk keuzes gemaakt in assortiment om de kwaliteit te waarborgen.
Opmerkingen: Je krijgt een dubbele zak, 1 x groot en 1 x klein plus een langer vorkje. Halverwege haal je het kleine zakje uit de grote en eet je verder zonder te hoeven graven!
Frites Atelier
Friet in bakje, prijs €2,50
Smaak: De friet is gemaakt van Zeeuwse Agia en wordt met schil geserveerd. De smaak is matig, maar dat wordt enigszins goedgemaakt door de lekkere sausjes. Het frietje doet ‘zwaar’ aan.
Entourage: Het Frites Atelier zit op de hoek in een monumentaal pand. Een mooie presentatie en counter. Buiten is zitgelegenheid in een frans sfeertje.
Service: Efficiënte en vlotte bediening. Personeel is niet erg persoonlijk en niet op de hoogte van de producten.
Opmerkingen: Goede hygiene. Bestellen / afrekenen & bereiding zijn gesplitst. Prijzig frietje, wel met twee saujses. Friet wordt niet helemaal in huis bereid. 3x gebakken.
Conclusie
Een slecht frietje hebben we niet gevonden. De drie frietzaken doen allemaal op eigen wijze hun best een mooi en lekker product te leveren aan hun klanten. Degene die daar naar onze mening het beste in slaagt is de Patatgeneratie; de lekkerste verse friet voor een prima prijs, bereid onder uitstekende omstandigheden, zonder poespas en door deskundige mensen. Lekker puur! Daar worden wij heel blij van.
Het traditionele recept
Het bereiden van goede patates friet is eenvoudig, maar luistert wel nauw. Zo worden de perfecte frieten standaard niet één, maar twee keer gebakken. Een eerste keer gaan patat friet het frituurvet of frituurolie in om voorgebakken te worden op ongeveer 145 °C. Tijdens het voorbakken (5 à 6 minuten) frituurt de rauwe aardappel langzaam bijna gaar en verliest daardoor een groot gedeelte van zijn vocht. Dan moet de patat friet minimaal een half uur rusten, waarna ze in frituurvet of -olie op 180 °C worden afgebakken tot ze een mooie goudgele kleur hebben.
Weetjes:
- Frites zijn begin 20e eeuw via België naar Nederland gekomen.
- Traditioneel werd friet in België en Nederland geserveerd in een puntzak; deze is gemakkelijk af te scheuren zodat de handen niet vet worden van de mayonaise. Tegenwoordig wordt de friet in Nederland meestal verkocht in bakjes.
- De volautomatische frietmachine bakt binnen 2 minuten een bakje patat friet. Bevroren patat, bewaard op 18 graden onder nul wordt dan goudbruin gebakken in vet van 180 graden. Het eerste exemplaar staat in het Restaurant van de Toekomst op Wageningen Campus.
Weer leuk om te lezen, krijg er trek in!