Paella Valenciana
Naast de overheerlijke, zoete en sappige sinaasappels die uit Valencia (Spanje) komen, vindt ook de echte Paella Valenciana zijn oorsprong hier. Dit wereldberoemde gerecht is van oudsher geen geraffineerd gerecht voor fijnproevers, maar een eenvoudig eenpansgerecht, passend bij het karakter van de stad. Altijd lekker en relatief eenvoudig te maken, probeer het zelf!
- 250 gr gedroogde witte bonen
- 500 gr jonge tuinbonen of dubbel gedopte bonen
- 1 kip van ca. 1,0 kg, in stukken
- 1 konijn, in stukken
- peper en zout
- 4 el olijfolie
- 24 slakken, schoongemaakt of uit blik
- 1 kg peultjes
- 250 gr tomaten, ontveld en in blokjes
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 gr saffraanpoeder
- 450 gr rijst
- 3 citroenen in kwarten gesneden
Week de witte bonen een nacht in water en giet ze de volgende dag af. Spoel de kip en het konijn af, dep ze droog en snijd ze in stukjes. Kruid ze met zout en peper. Verhit de olijfolie in een paella-pan, braad de stukjes kip en konijn tot ze gaar zijn. Bak als laatste de slakken kort mee. Schep het vlees en de slakken uit de pan en houd ze apart. Je kunt de kip en het konijn ook braden aan weerszijden tot ze een krokant buitenkantje hebben en ze dan in een ovenschaal op 180 graden 30-45 minuten verder laten garen. Vooral het konijn heeft wat tijd nodig.
Bak de peultjes, tomaat en de knoflook in de olie waar ook de kip en konijn in aangebraden zijn. Voeg de witte bonen en de tuinbonen toe. Los 3 kippenbouillonblokjes op in 1,5 liter water en schenk dat erbij. Laat het geheel 10 minuten sudderen. Schep de saffraan en de rijst erdoor. Laat het geheel 10 minuten koken op hoog vuur. zet het vuur dan laag en laat de paella nog 10 minuten doorkoken tot het water verdampt is, maar de rijst nog wel smeuïg is. Laat de pan nog enkele minuten op het vuur staan, zodat er een korst (socarrat) op de bodem ontstaat. Voeg het vlees en de slakken weer toe en garneer de paella met citroenpartjes. Serveer de paella met pan en al.
Lekker met een koude, zelfgemaakte Sangria!
https://purestreken.nl/kookpunt/paella-valenciana/